Çocuk, Ergen ve Genç Erişkinler için,
Yeme Bozuklukları Tanı, Değerlendirme ve Aile Tabanlı Terapi
• Yeme Bozuklukları Tanı, Değerlendirme ve Tedavi
• Aile Tabanlı Terapi
Yeme Bozuklukları Tanı, Değerlendirme ve Tedavi
Bu kısımda olgu örnekleri üzerinden Yeme Bozuklukları (Anoreksiya Nervoza, Bulimiya Nervoza, Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu, Gece Yeme Sendromu) ve Beslenme Bozuklukları (Kaçıngan Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu, Pika Sendromu, Ruminasyon Bozukluğu) tanıtılacak, tanı ve değerlendirme üzerine vurgu yapılacak, ilgili değerlendirme araçları sunulacaktır.
Ayrıca, motivasyonel görüşme, farkındalık oluşturma ve psikoeğitime özellikle ağırlık verilecektir.
Aile Tabanlı Terapi
Yeme bozuklukları içinde Anoreksiya Nervoza (AN) yaşamı ciddi düzeyde tehdit eden, en ciddi bozukluklardan biridir. AN tedavisinde FBT (Family Based Therapy) (Aile tabanlı terapi), çocuk ve ergenlerde en iyi tedavi seçeneklerinden birisidir. Ayrıca Bulimiya Nervoza hastaları için de kullanılabilir.
FBT, aile terapi yöntemlerinden uygun yaklaşımların birleştirilerek oluşturulduğu yeni bir aile terapi yöntemidir. FBT’de; ergen ailenin bir parçasıdır; bu sebeple ebeveynlerin tedaviye olan ilgileri tedavinin başarısı için çok önemlidir. Ebeveynler tedavi esnasında çocuklarına saygı duymalı, onun bakış açısından bakabilmelidirler. Tedavi; hastalığın sebebine agnostik bakarak aileyi suçlamama, ebeveynleri hastaya karşı güçlendirerek kilo artışı sağlama, tüm ailenin desteği ile klinik düzelmeyi sağlama ve ergenin yeme alanı dışındaki kendi kontrolü ve otonomisine saygı gösterme yaklaşımlarına dayalıdır. AN, tedavi edilene dek aile içindeki tüm sorunlar, anlaşmazlıklar ertelenmeli, AN tedavisi asıl amaç haline getirilmelidir. Hastalığının şiddetini azaltmak için ebeveynler, ergen üzerinde geçici olarak yetkili kılınırlar. Başarı bir kez yakalandığında, ebeveynler artık ergenin yaşamını kontrol edebilecek hale gelebilecektirler.
Bu kısımda Aile tabanlı terapi tüm detaylarıyla anlatılacak, uygulamalı olarak gösterilecek, role play yapılacak, hasta videoları izletilecektir.
Ayrıca, ailelere verilebilecek önerilere yönelik psikoeğitim sunulacaktır.