Prof. Dr. Hakan Türkçapar ve Doç. Dr. Hakan Öğütlü

Program Tarihleri

    1. Giriş

    2. Bilgi

    3. Açıklama

    4. Belge

    5. Tebrikler!

    1. Hakan Öğütlü - Eğitim Dokümanları

    2. Hakan Türkçapar - Eğitim Dokümanları

    3. Ders 1 KAYDI - 19 Mart Çarşamba 20.30-22.30

    4. Ders 2 KAYDI - 23 Mart Pazar, 10.00-14.00

    5. Ders 3 KAYDI- 13 Nisan Pazar, 10.00-14.00

    6. Ders 4 KAYDI - 20 Nisan Pazar, 10.00-14.00

    7. Ders 5 KAYDI- 25 Nisan Cuma, 20.00-22.00

    1. Belgenizi buradan indirebilirsiniz.

Program İçeriği

Çocuk, Ergen ve Genç Erişkinler için, Yeme Bozuklukları Tanı, Değerlendirme ve Aile Tabanlı Terapi

• Yeme Bozuklukları Tanı, Değerlendirme ve Tedavi
• Aile Tabanlı Terapi

Yeme Bozuklukları Tanı, Değerlendirme ve Tedavi
Bu kısımda olgu örnekleri üzerinden Yeme Bozuklukları (Anoreksiya Nervoza, Bulimiya Nervoza, Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu, Gece Yeme Sendromu) ve Beslenme Bozuklukları (Kaçıngan Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu, Pika Sendromu, Ruminasyon Bozukluğu) tanıtılacak, tanı ve değerlendirme üzerine vurgu yapılacak, ilgili değerlendirme araçları sunulacaktır. Ayrıca, motivasyonel görüşme, farkındalık oluşturma ve psikoeğitime özellikle ağırlık verilecektir.

Aile Tabanlı Terapi
Yeme bozuklukları içinde Anoreksiya Nervoza (AN) yaşamı ciddi düzeyde tehdit eden, en ciddi bozukluklardan biridir. AN tedavisinde FBT (Family Based Therapy) (Aile tabanlı terapi), çocuk ve ergenlerde en iyi tedavi seçeneklerinden birisidir. Ayrıca Bulimiya Nervoza hastaları için de kullanılabilir.
FBT, aile terapi yöntemlerinden uygun yaklaşımların birleştirilerek oluşturulduğu yeni bir aile terapi yöntemidir. FBT’de; ergen ailenin bir parçasıdır; bu sebeple ebeveynlerin tedaviye olan ilgileri tedavinin başarısı için çok önemlidir. Ebeveynler tedavi esnasında çocuklarına saygı duymalı, onun bakış açısından bakabilmelidirler. Tedavi; hastalığın sebebine agnostik bakarak aileyi suçlamama, ebeveynleri hastaya karşı güçlendirerek kilo artışı sağlama, tüm ailenin desteği ile klinik düzelmeyi sağlama ve ergenin yeme alanı dışındaki kendi kontrolü ve otonomisine saygı gösterme yaklaşımlarına dayalıdır. AN, tedavi edilene dek aile içindeki tüm sorunlar, anlaşmazlıklar ertelenmeli, AN tedavisi asıl amaç haline getirilmelidir. Hastalığının şiddetini azaltmak için ebeveynler, ergen üzerinde geçici olarak yetkili kılınırlar. Başarı bir kez yakalandığında, ebeveynler artık ergenin yaşamını kontrol edebilecek hale gelebilecektirler.
Bu kısımda Aile tabanlı terapi tüm detaylarıyla anlatılacak, uygulamalı olarak gösterilecek, role play yapılacak, hasta videoları izletilecektir.
Ayrıca, ailelere verilebilecek önerilere yönelik psikoeğitim sunulacaktır.

Hakan Öğütlü

Doç. Dr.

Doç. Dr. Hakan Öğütlü, 2013 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini tamamlamıştır. Ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi Doktor olarak çalışarak Uzman Doktor ünvanını kazanmıştır. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Uzman Doktor olarak çalışan Öğütlü, buradaki görevinin ardından Ankara Şehir Hastanesinde görevini icra etmiştir. Amerika Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Akademisi ve Avrupa Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği tarafından akredite edilmiş Bilişsel Davranışçı Terapisttir. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. İlgi alanları yeme bozuklukları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, majör depresif bozukluk, otizm, ergenlik dönemi sorunları, çocukluk dönemi sorunları ve zihinsel yetersizliklerdir. Bu alanlar dışındaki diğer alanlarda da tedavi ve terapi hizmetleri sunmaktadır. Amerika Bilişsel Terapi Akademisi ve Avrupa Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneği Sertifikalı Bilişsel Davranış Terapisti ve Uluslararası Diplomatıdır. Aynı zamanda yeme bozuklukları üzerine çalışmakta Öğütlü, King’s College University, Maudsley Hastanesi Yeme Bozuklukları Servisinde, Oxford University, Cotswold House ve Raghlan HouseYeme Bozuklukları Servisinde, Highfield Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Yataklı Servisinde, University College of Dublin, Our Lady’s Children’s ve Lucena Rathgar Hastanelerinde Gözlemci olarak çalışmıştır. Yeme bozukluklarında Aile Tabanlı Terapi (ATT) ve Yeme Bozuklukları için Geliştirilmiş Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) uygulamaktadır. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi Otizm, Down Sendromu ve Diğer Gelişimsel Bozukluklar Araştırma Komisyonu üyesidir. Özel kliniğinde, ulusal ve uluslararası akademik çalışmaları ile klinik pratiğini sürdürmektedir.